نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسنده
دانشیار گروه علوم و مهندسی خاک ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.
چکیده
تنشهای محیطی مانند شوری خاک و خشکی و همچنین حاصلخیزی ضعیف خاک نقش مهمی در کاهش تولید محصولات کشاورزی دارد. هدف از این پژوهش ارزیابی تحمل باکتریهای جدا شده از ریزوسفر گیاهان زعفران، پسته و زرشک به تنشهای شوری و خشکی و همچنین قابلیت انحلال فسفر و تولید ایندول استیک در شرایط آزمایشگاهی بود. برای این منظور از ریزوسفر هر گیاه 10 جدایه باکتری با خصوصیات ظاهری متفاوت کلونی انتخاب و از نظر رشد در محیط کشت با سطوح شوری و خشکی (صفر، 5- و 10- بار) مختلف و توان انحلال تری کلسیم فسفات و تولید ایندول استیک اسید ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که با افزایش شوری و غلظت پلی اتیلن گلیکول در محیط کشت، رشد باکتریها کاهش یافت. باکتریهای جدا شده از ریزوسفر گیاه زرشک توانایی بیشتری نسبت به دیگر جدایهها برای رشد در سطوح شوری و خشکی بالا نشان دادند. بیشترین مقدار فسفر آزاد شده در محیط مایع برابر با 629 میکروگرم بر میلی لیتر بود که به جدایه S4 تعلق داشت. حلالیت فسفر توسط جدایهها در دامنه 629-237 میکروگرم بر میلی لیتر متغیر بود. متوسط انحلال تری کلسیم فسفات در باکتریهای جدا شده از ریزوسفر گیاهان زعفران، پسته و زرشک بهترتیب برابر 484، 472 و 393 میکروگرم بر میلی لیتر بود. تولید ایندول استیک اسید توسط جدایهها در دامنه 83/18-23/3 میکروگرم بر میلی لیتر متغیر بود. بنابراین میتوان از این جدایهها برای آزمون آنها برای تهیه مایه تلقیحهای میکروبی برای القای مقاومت به گیاه و تامین عناصر غذایی و رشد آنها در شرایط تنش استفاده کرد.
کلیدواژهها
موضوعات