نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.
2 دانشیار، گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران. کرج، ایران.
3 دانش آموخته دکتری جنگل، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، کرمانشاه، ایران.
چکیده
در مناطق خشک و نیمهخشک تنش شوری و خشکی از مهمترین مشکلات طبیعی محسوب میشود. با توجه به اینکه بیشتر مساحت کشور ایران در این دسته قرار دارد، استفاده از گیاهان مقاوم به این تنشها میتواند فرصتهای جدیدی برای بهرهبرداری از اقلیمهای پرتنش کشور فراهم کند. این پژوهش به بررسی تأثیر سطوح مختلف خشکی و شوری بر زندهمانی و خصوصیات مورفوفیزیولوژیک نهالهای یکساله سنجد پرداخته است. آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار و در سه سطح خشکی (شاهد 100، 66 و 33 درصد ظرفیت زراعی) و چهار سطح شوری (صفر، 4، 8 و 12 دسیزیمنس بر متر) در گلخانه دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، از مرداد تا آبان به مدت 4 ماه انجام شد. در این تحقیق، محتوای کلروفیل و کاروتنوئید نهالها مورد بررسی و اندازهگیری قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر تنش خشکی و شوری بر صفات اندازهگیری شده معنیدار است و افزایش این تنشها منجر به کاهش محتوای کلروفیل و کاروتنوئید گردید. بهطور خاص، میزان کلروفیل a برابر با 1/19 ، کلروفیل b برابر با 0/44، کلروفیل کل برابر با 0/94 و کاروتنوئید برابر با 0/39 میلیگرم در گرم وزن تر برگ مشاهده شد. در اثر متقابل تنش شوری و خشکی بر محتوای کلروفیل کل، در تیمارهای 66 درصد ظرفیت زراعی با سطوح نمک 4، 8 و 12 دسیزیمنس بر متر به ترتیب کاهشهای 9، 21 و 32 درصدی نسبت به شاهد مشاهده شد. همچنین، در تیمارهای 33 درصد ظرفیت زراعی، کاهشهای 32، 40 و 45 درصدی نسبت به شاهد ثبت گردید.در مورد کاروتنوئیدها نیز، در تیمارهای 66 درصد ظرفیت زراعی و سطوح نمک مشابه، کاهشهای 11، 13 و 17 درصدی نسبت به شاهد مشاهده شد. در تیمارهای با 33 درصد ظرفیت زراعی نیز کاهشهای 13، 15 و 23 درصدی در میزان کاروتنوئید نسبت به شاهد ثبت گردید. این یافتهها نشاندهنده اثرات منفی قابل توجه تنش شوری و خشکی بر محتوای کلروفیل و کاروتنوئید در نهالهای سنجد است. نتایج بر اهمیت مدیریت این تنشها برای حفظ سلامت و بهرهوری گیاهان تأکید دارد. انتخاب و پرورش گونههای مقاوم میتواند به افزایش استفاده از محیطهای پرتنش کمک کرده و اثرات منفی این تنشها را کاهش دهد.
کلیدواژهها
موضوعات
Abrar, M., Saqib, M., Abbas, G., Atiq-Urrahman, M., Mustafa, A., Shah, S. A. A., Mehmood, K., Maitlo, A. A., Mahmood-Ul-Hassan, Sun, N., & Xu, M. (2020). Evaluating the contribution of growth, physiological, and ionic components towards salinity and drought stress tolerance in jatropha curcas. Plants, 9(11), 1–18. https://doi. org/10.3390/plants9111574
Asadiar L.S., Rahmani, F., & Siami, A. (2012a). Assessment of genetic diversity in the Russian olive (Elaeagnus angustifolia) based on ISSR genetic markers. Revista Ciencia Agronomica, 44, 310-316. https://doi.org/10.1590/S1806-66902013000200013
Bartish, I. V., Jeppsson, N., Nybom, H., & Swenson, U. (2002). Phylogeny of Hippophae (Elaeagnaceae) Inferred from Parsimony Analysis of Chloroplast DNA and Morphology. Systematic Botany, 27(1), 41–54. http://www.jstor.org/stable/3093894
Daneshvar, H. & Kayani, B. (2004). Investigating the effect of salinity on some local cultivars of Elaeagnus angustifolia in Isfahan province. Research and Construction, 17 (4), 65-83.
Fahim, S., Ghanbari, A., Mohammad Naji, A., Shokohian, A., & Maleki, H. (2022). LajayerImpact of drought stress on morphological and physiological traits in some Iranian grape cultivars. Plant process and function, 47 (11), 249 266. [In Persian]. DOR: 20.1001.1.23222727.1401.11.47.11. 0
Ghanbari, F., Amirinejad, A., Sayari, M., & Kurdi, S. (2016). The effect of salicylic acid on resistance to salinity and alkalinity of sweet pepper plant. Plant Research Journal (Iranian Biology Journal), 29(1), 130-141. [In Persian]. DOR:20.1001.1.23832592.1395.29.1.11.3
Jahanbakhsh, S., Permon, Gh., Jodi, Z. (2019). The effect of drought and salinity stress on germination, establishment and activity of antioxidant enzymes of different ecotypes of chamomile (Matricaria chamomilla L.). Plant process and function. 8 (30), 353-371. [In Persian]. DOR: 20. 1001.1.23222727.1398.8.30.17.1
Katz G.L. & Shafroth P.B. (2003). Biology, ecology and management of Elaeagnus angustifolia L. (Russian olive) in Western North America. Wetlands, 23 (4), 763-777. DOI: 10.1672/0277-5212(2003)023[0763:BEAMOE]2.0.CO;2
Mousavi Mirkola, S.R,. Manbari, M. & Ishaghi Rad, J. (2017). Investigating some vegetative and ecological characteristics of Elaeagnus angustifolia species in West Azerbaijan province. Journal of Plant Research (Iranian Biology Journal), 30 (1), 200-213. [In Persian]. DOR:20.1001.1.23832592.1396.30.1.17.6
Ojaghloo, B., Rabiei, V., Taheri, M., Nikbakht, J., & Azimi, M. (2022). Effects of drought stress on some photosynthesis-related parameters in commercial olive cultivars (Olea europaea L.). Research in Pomology, 6(2), 101-113. DOI: 10.30466/rip.2021.53279.1154
Ramezani, M., Hoseseinzadeh, H. & aneshmand, N. (2001). Antinociceptive effect of Elaeagnus angustifolia fruit seeds in mice. Fitoterpia, 72: 255-262. https://doi.org/10.1016/S0367-326X(00)00290-2
Saadatmand, L,. Gurban Ali, M. & Niakan, M. (2013). Investigating the changes of the most important secondary active substances and antioxidant activity of different organs of the medicinal plant Elaeagnus angustifolia L. in different habitats of Razavi Khorasan province. Ecophytochemistry Quarterly of Medicinal Plants, 41(4), 58-67. [In Persian]
Shafroth, Patrick B, Brown, Curtis A, Merritt, David M, & eds. (2009). Saltcedar and Russian Olive Control Demonstration Act Science Assessment. Scandinavian Journal of Forest Research. 29(7): 639-649. https://pubs.usgs.gov/sir/2009/5247/
Trabelsi et al., 2018 N. Trabelsi, S.M. Marotta, F. Giarratana, A. Taamali, M. Zarrouk, G. Ziino, et al. (2018). Use of Tunisian flavoured olive oil as anisakicidal agent in industrial anchovy marinating process. Journal of the Science of Food and Agriculture, 98 (2), 3446-3451. https://doi. org/10.1002/jsfa.8857