نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس جهاد کشاورزی استان یزد، یزد، ایران.

2 استاد گروه اگرواکولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

3 دانشیار گروه اگرواکولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

4 دانش آموخته دکتری اگرواکولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

چکیده

یران کشوری وسیع با جمعیت رو به افزایش است و تأمین نیاز غذایی جدید با تولید و استفاده از دانه اصلاح شده گیاهان مقاوم و سازگار با خاک‌های خشک و شور مانند کینوا در کنار گیاهان استراتژیک و به کارگیری ابزارهای دانش بنیان در مدیریت زراعی و به‌نژادی مانند مدل‌ها، به عنوان راهکاری مناسب، قادر خواهد بود تولید غذا را در کشورمان متناسب با افزایش جمعیت تغییر دهد. این تحقیق در یک سال و دو از منطقه استان یزد با 10 آزمایش جداگانه و در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. عامل‏های آزمایش شامل 5 لاین امید بخش اصلاح شده در مرکز تحقیقات شوری یزد بود؛ که از آنها چهار لاین متوسط‌رس، یک لاین دیررس و یک رقم زودرس تی‌تی‌کاکا بود. نمونه‌گیری و یادداشت برداری‌ها به طور مرتب، هر سه روز یک‌بار و متناسب با پیشرفت مراحل فنولوژیک هر لاین انجام شد. شبیه سازی رشد و نمو کینوا، واسنجی و ارزیابی مدل توسط نرم افزار DSSAT 4.7 و با داده‌های برداشت شده از مزرعه انجام شد. نتایج واسنجی و تعیین اعتبار مدل CROPGRO با نرم افزار DSSAT 4.7 برای کینوا مطلوب ارزیابی شد و بررسی آنالیز فصلی 30 ساله مدل برای شهر یزد نشان داد که تاریخ کاشت مطلوب برای لاین‌های متوسط‌رس، دیررس و رقم تی‌تی‌کاکا به ترتیب اول مرداد، آخر تیر و نیمه مرداد بدست آمد زیرا کوتاهترین دوره رشد در این تاریخ‌کاشت‌ها داشتند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

Bazile, D., Bertero, H. D., & Nieto, C. (2014). Eado del arte de la quinua en el mundo, FAO (Santiago de Chile) y CIRAD (Montpellier, Francia).                                                                                                                                                                      Bertero, H.D. (2003). Response of developmental processeo temperature and photoperiod in Quinoa Chenopodium quinoa Willd. Food Rev Int. 19, 87–97. DOI: 10.1081/FRI-120018870
Bunce, J. A. (2018). Thermal acclimation of the temperature dependence of the VCmax of Rubisco in quinoa. Photosynthetica, 56, 1171–1176. DOI:10.1007/s11099-018-0799-3
Ceccato, D.V., Daniel Bertero, H. & Batlla. H. (2011). Environmental control of dormancy in quinoa (Chenopodium quinoa) seeds: two potential genetic resources for pre-harve sprouting tolerance. Seed Sci. Res. 21, 133-141. DOI:10.1017/S096025851100002X
Eghbali, Sh., Jahan, M., Salehi, M., &. Nassiri, M. M. (2023). Determination of Cardinal Temperatures and Photoperiodic Response of Quinoa Chenopodium quinoa L. Lines using Linear and Nonlinear Models. Journal of Agroecology, 15, 191-208. [In Persian]. DOI: 10.22067/agry.2021.69386.1036
Hinojosa, L., González, J., Barrios-Masias, F., Fuentes, F., & Murphy, K. (2018). Quinoa Abiotic ress Responses: A Review. Plants, 7, 106. DOI:10.3390/plants7040106
Hinojosa, L., Matanguihan, J. B., & Murphy, K. M. (2019). Effect of high temperature on pollen mor phology, plant growth and seed yield in quinoa Chenopodium quinoa Willd. Journal of Agronomy and Crop Science, 205, 33–45.DOI:10.1111/jac.12302
Hirich, A., Choukr –Allah, R., & Jacobsen, S.E. (2014). Quinoa in Morocco -Effect of sowing dates on development and yield. Journal of Agronomy and Crop Science. 23, 1-7.
Hoogenboom, G., Jones, J.W., Porter, C.H., Wilkens, P.W., Boote, K.J., Batchelor, W.D., Hunt, L.A., & Tsuji, G.Y. (2004). DSSAT 4., Overview, vol. 1. ICASA, University of Hawaii, Honolulu, USA. DOI:10.11648/j.ijiis.20211006.13
Hoogenboom, G., Porter, C.H., Shelia, V., Boote, K.J., Singh, U., White, J.W., Hunt, L.A., Ogoshi, R., Lizaso, J.I., Koo, J., Asseng, S., Singels, A., L.P., M., & Jones, J.W. (2017). Decision Support Syem for Agrotechnology Transfer (DSSAT) Version 4.7 (https://DSSAT.net). DOI:10.1016/j.gfs.2012.11.009
Matthews, R.B., Rivington, M., Muhammed, S., Newton, A.C., & Hallett, P.D. (2013). Adapting crops and cropping syemo future climateo ensure food security: the role of crop modelling. Global Food Security, 2, 24-28. DOI:10.22067/jag.v11i2.31912
Murphy, K., & Matanguihan, J. (2015). quinoa improvement and suainable production (I. Jhon Wiley and Sons, Ed.). New Jersey. DOI: 10.3390/agronomy9120832
Nassiri, M. M., Koocheki, A. R., Fallahpour, F., & Amiri, M. B. (2019). Optimization of Nitrogen Fertilizer and Irrigation in Wheat Triticum aestivum L. Cultivation by Central Composite Design. Journal of Agroecology, 11, 515-530. [In Persian].
Präger, A., Boote, K. J., Munz, S., & Hönninger, S. G. (2019). Simulating growth and development processes of Quinoa Chenopodium quinoa Willd.: adaptation and evaluation of the CSM-CROPGRO model. Agronomy, 9, 832. DOI: 10.1016/j.fcr.2007.06.003
Salehi, M., & Dehghani, F. (2017). Quinoa, suitable semi cereal for salt water resources. Report of Minisrty of Agricultural Jihad. [In Persian]. DOI:10.1016/j.fcr.2006.02.005
Soltani, A., & Hoogenboom, G. (2007). Assessing crop management options with crop simulation models based on generated weather data. Field Crops Research, 103, 198-207. DOI:10.1175/1520-0477
Soltani, A., Robertson, M.J., Mohammad-Nejad, Y., & Rahemi-Karizaki, A. (2006). Modeling chickpea growth and development: leaf production and senescence. Field Crops Research. 99, 14-23. DOI:10.1093/jxb/eri089
Willmott, C. J. (1982). Some comments on the evaluation of model performance. Bulletin of the American Meteorological Society, 63, 1309-1313.
Yin, X., ruik, P. C. J., Tang, Ch. Qi., & Liu, T. (2005). Model analysis of flowering phenology in recombinant inbred lines of barley. Journal of Experimental Botany, 56, 959-965.
Zacharias, M., Kumar, S.N., Singh, S.D., Swaroopa, D.N., & Aggarwal, P.K. (2015). Evaluation of a regional climate model for impact assessment of climate change on crop productivity in the tropics. Current Science, 108, 1119-1126.